Herdenken

04 mei Herdenken

Op 4 mei herdenken we jaarlijks de oorlogsslachtoffers en degenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog gevochten hebben. Steeds meer herdenken we ook degenen die gevochten en gesneuveld zijn in meer recentere oorlogen en gebieden waar gestreden worden.

Op 4 mei staan we 2 minuten stil. Twee minuten waarbij de wereld als het ware even stil staat. De vogels zijn, als het goed is, de enige die geluiden maken. En het gesjirp van de vogels lijkt op 4 mei om 20.00 uur luid en duidelijk te klinken.

Vanavond sta ook ik stil bij de oorlog. Hoewel ik in de jaren zestig van de vorige eeuw ben geboren en de oorlog al bijna 20 jaar voorbij was, zitten de gevolgen van de oorlog in mij. Ik ben de tweede generatie oorlogsslachtoffers. Mijn beide ouders  waren jongvolwassenen toen de Tweede Wereldoorlog begon. Mijn vader vond het spannend dat hij op reis mocht naar Duitsland om daar voor de Arbeitseinsatz te werken. Mijn moeder moest haar moederland verlaten om ook voor de Duitsers te werken. Zij wist toen niet dat het ongeveer 30 jaar zou duren voordat ze haar familie terug zou zien.

Als kind zat ik met mijn ouders op de bank op 4 mei. Mijn vader vertelde over de oorlog. Mijn moeder werd altijd op 4 mei om 20.00 uur stil. Als ik naar haar keek zag ik verdriet. Ze heeft er nooit veel over gezegd. Het verdriet gaat denk ik over de scherven van de oorlog die in haar zitten. De scherven die te maken moeten hebben met het feit dat mijn moeder door haar Russische afkomst tot de Untermenschen behoorde. Ik weet het niet zeker, maar ik vermoed dat mijn moeder het zwaar heeft gehad in het kamp waar zij zat. De scherven moeten ook te maken hebben met het gemis van mijn moeder aan haar moeder, haar vader, haar zus en broers. Enkele heeft ze ooit nog eens terug gezien. Een aantal helemaal niet meer.

Als ik vanavond 2 minuten stil ben, denk ik aan mijn ouders. En daarmee aan alle mensen die de oorlog hebben mee gemaakt. Of dat tijdens de Tweede Wereldoorlog is, of tijdens de recentere oorlogen, dat maakt mij niet uit. Een oorlog heeft blijvende effecten: tot in lengte van dagen.

 

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.